Premierul rus Vladimir Putin, cunoscut ca un militant al interventionismului, a pledat marti pentru o mare deschidere a pietei rusesti catre investitorii straini si a argumentat ca este vremea ca statul sa se dea la o parte din fata economiei si sa lase companiile private sa scoata tara din recesiune.
Mesajul premierului este o noutate si vine dupa o perioada in care interventia statului in economie a crescut foarte mult, mai ales dupa criza economica din 1998 si in timpul presedintiei lui Vladimir Putin (2000-2008), relateaza The Wall Street Journal.
In contextul in care Rusia este afectata grav de criza financiara si asteapta o scadere economica de pana la 6% in acest an, Putin a sugerat ca asii din maneca guvernului de la Moscova in fata crizei sunt privatizarea companiilor de stat.
"Intelegem cat de inselatoare poate fi credinta oarba intr-un stat omnipotent si cat de iluzorii sunt sperantele in totala interventie in economie", a declarat Putin marti la un forum economic, la care au participat si investitori. Premierul a adaugat ca "Rusia va ramane mereu o economie de piata".
"Pentru a stabiliza situatia si pentru a invinge efectele crizei, planuim sa reducem interventia statului in economie", a declarat Putin, care a sugerat ca ar putea urma o noua runda de privatizari.
Rusia a privatizat, la inceputul anilor '90, companiile de stat in timpul presedintiei lui Boris Eltin, dar firmele au fost oferite acelora care aveau sa devina mai tarziu asa-numitii "oligarhi".
Analistii se tem ca masura privatizarii sa nu fie prea tarzie pentru economia Rusiei, care nu ar mai avea sansa sa ajunga din urma China sau Brazilia.
Alegerea Rusiei nu este una "in ton cu moda" de la nivel national, avand in vedere ca majoritatea guvernelor lumii au intervenit sprijinind economia in contextul crizei.
Vladimir Putin s-a intalnit marti