Locul ursuleţilor din pluş ori al trenuleţului din lemn a fost luat de jucăriile care le stimulează copiilor creativitatea şi îi fac mai performanţi.
Ca să se descurce rezonabil în lumea complexă de astăzi, în care tehnologiile se schimbă cu viteze incredibile, copiii încep lupta din primele zile de viaţă. Din arsenalul pe care părinţii îl pregătesc nu lipsesc jucăriile din ce în ce mai complexe: caruselul muzical pentru pătuţ, omida care îmbogăteşte vocabularul, laptopul bilingv cu zeci de activităţi sau cheile care ajută la învăţarea culorilor.
Stimularea creativităţii
„Jucăriile educaţioanale stimulează curiozitatea şi creativitatea copiilor şi sprijină dezvoltarea unor noi abilităţi: în timp ce micuţii se joacă şi se amuză pot învăţa cuvinte noi, culori şi forme, pregătindu-se astfel pentru necesităţile în continuă schimbare ale societăţii din ce în ce mai complexe de astăzi”, explică tendinţele medicul Kathleen Alfano, directorul Departamentului de Cercetare al Fisher-Price, companie producătoare de jucării, care a sărbătorit 75 de ani de la lansarea în lume a primei jucării educaţionale.
Mai inteligenţi decât copiii din generaţiile trecute
Ioana este mămica unui băieţel de 2 ani şi, urmărindu-şi fiul şi alţi micuţi de vârsta lui, s-a convins că aceştia sunt mult mai inteligenţi decât cei din generaţiile trecute. „Acum 25 de ani nu aveam prea multe alternative, mai ales că eu am crescut, undeva, la ţară. Îmi făceam singură jucăriile. Practic, păpuşile din cârpă erau singurele mele jucării”, îşi aminteşte tânăra mămică.
Femeia recunoaşte că îşi răsfaţă copilul cu jucării adaptate vieţii de azi. „I-am cumpărat un CD Player de jucărie care l-a ajutat să-şi dezvolte limbajul, i-a stimulat gândirea şi memoria. În plus, a învăţat să recunoască animalele după sunetele pe care acestea le emit”