Procurorii DIICOT au ridicat, ieri, o reţea de falşi afacerişti care au înşelat zeci de firme cu CEC-uri fără acoperire
Zeci de persoane din Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bacău au fost ridicate de acasă şi aduse la Iaşi la audieri. Prejudiciul este de peste 1,9 milioane de lei.
Una dintre cele mai mari reţele de înşelăciuni prin firme fantomă şi de spălare de bani din ţară a fost destructurată ieri de procurorii ieşeni. La acţiune au participat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi trupele de intervenţie de la Poliţia de Frontieră Iaşi.
Anchetatorii au ridicat zeci de persoane pe care le-au adus la audieri la Iaşi. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în luna martie, Dan Riscu, originar din Năvodari, Constantin Ştefan, din Focşani, Alexandra Pit, din Arad, toţi trei daţi în urmărire generală, şi Dan Elleneş au pus bazele unei reţele de înşelăciuni prin firme fantomă şi emitere de file CEC fără acoperire. Ei au racolat persoane cu venituri modeste din mai multe judeţe cărora le-au oferit bani pentru a deveni administratorii unor firme cu „vechime”.
Înşelăciuni cu file CEC
Pentru ca firma să aibă credibilitate, cei patru, împreună cu alţi membri ai reţelei, au închiriat cu documente false spaţii pentru birouri şi depozite. unii membri ai grupării identificau societăţi comerciale, care să transfere, în baza unor documente fictive, sume de bani în conturile unor societăţi aparţinând reţelei. Ulterior din bancă banii erau ridicaţi de alte persoane. "Banii, astfel reciclaţi, au fost restituiţi reprezentanţilor societăţii comeriale, pentru acest lucru încasând un comision", spun anchetatorii.
Apoi o parte dintre suspecţi ar fi contactat firme din ţară de la care achiziţionau bunuri pe care le