Cel mai mare obstacol in calea spre iesirea din recesiune se dovedesc a fi datoriile publice prea mari acumulate de tarile din Europa Centrala si de Est in anii de boom economic.
Eforturile de reducere a nivelurilor foarte ridicate ale datoriilor publice vor afecta procesul de redresare in cadrul tarilor est-europene membre ale Uniunii Europene, considera strategii reuniti la forumul organizat de Reuters desre Europa Centrala si de Est, insa Ungaria ar putea eclipsa tarile vecine prin reformele lansate, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Cea mai dificila perioada pentru economiile regiunii, arata strategii, pare sa fi trecut dupa ce prabusirea cererii din Occident si fuga investitorilor au intrerupt cresterea economica, iar multe tari din regiune au fost nevoite sa apeleze la ajutor financiar international.
Gratie vastelor masuri de combatere a declinului economic luate la nivel mondial, cele mai puternice tari ale regiunii, Polonia si Cehia, au revenit pe crestere, iar alte state sunt asteptate sa le urmeze acestora pana la sfarsitul anului viitor. Finantarea straina, esentiala pentru regiune, da semne de redresare.
Totusi bancile centrale si guvernele raman prudente si incearca sa gaseasca modalitati de a-si reduce nivelurile extrem de ridicate ale datoriilor publice fara a-si pune in pericol economiile deja fragile.
Redresarea este alimentata de stimulentele fiscale
Ferenc Karvalits, viceguvernator al bancii centrale ungare, a declarat ca desi exista semne incurajatoare din zona euro, strategii trebuie sa fie constienti ca redresarea este inca alimentata de stimulente fiscale.
"Intrebarea este ce se va intampla in momentul retragerii stimulentelor fiscale si monetare", a declarat Karvalits in cadrul Reuters Central Europe Investment Summit. "La nivel mondial, exista probabilitatea aparitiei unei crize de ca