În urmă cu 30 de ani, orădeanul s-a refugiat politic în Suedia, în căutarea libertăţii de exprimare. A publicat de atunci cărţi în care elogiază România. PROFIL
Născut. La 17 ianuarie 1929, Oradea
Studii. Facultatea de Fizică-Matematică, mai multe cursuri de specializare, în Europa
Familie. Căsătorit, un fiu
Orădeanul George Cristea trăieşte în Suedia de 30 de ani şi, spre deosebire de românii care locuiesc un an peste graniţă şi capătă subit accente spaniole sau italieneşti, vorbeşte o română curată, perfectă. Săptămâna aceasta a primit o diplomă de excelenţă din partea Primăriei Oradea, în semn de recunoştintă pentru modul în care a promovat cultura românească, peste graniţă.
Autor ale unor volume precum „Regi şi diplomaţi suedezi în spaţiul românesc. Secolele XVII-XX”, publicat de Centrul de studii transilvane al Academiei Române din Cluj-Napoca, sau „Unde este centrul Europei”, George Cristea este membru al Uniunii Scriitorilor din Suedia şi România. În „Regi şi diplomaţi suedezi în spaţiul românesc. Secolele XVII-XX”, orădeanul prezintă, printre altele, documente care atestă continuitatea şi latinitatea poporului român în spaţiul carpato-danubiano-pontic.
A fugit în Suedia
Viaţa fostului gojdist poate reprezenta subiectul unui roman, ale cărui capitole se desfăşoară pe mai multe continente. După ce a absolvit facultatea, a lucrat o perioadă la Institutul Pedagogic din Oradea, după care, în 1971, a încheiat un contract cu Universitatea Constantin din Algeria. „Acolo am organizat primul centru audio-vizual de pe coasta de Nord a Africii”, îşi aminteşte profesorul.
În 1976, când a fost somat să se întoarcă în ţară, a hotărât să-şi schimbe radical viaţa. „Am renunţat la tot şi am plecat în Suedia, cerând azil politic”, spune Cristea. A ales Suedia fiindcă a ştiut că acolo se respectau dreptu