Spania culinară se defineşte prin preparate din fructe de mare, carne de miel, multe fructe şi legume, pe care le găsim în toate provinciile. O evidenţiază şi varietăţile de carne şi brânzeturi. Dintre acestea amintim de chorizo, un cârnat din carne de porc, tocată şi marinată, cu diverse condimente (în special boia roşie, dulce sau iute).
Salchichon este un alt salam tradiţional, produs tot din carne de porc, în combinaţie cu mirodenii. Asemănător la gust cu chorizo, salchichon este frecvent folosit ca aperitiv, alături de brânză şi, obligatoriu, acompaniat de vinuri roşii.
REŢETĂ DE SUCCES
De la mesele spaniolilor nu lipsesc preparatele din peşte. Vă propun o reţetă specifică de paste cu sardine, pentru care sunt necesare 450 g spaghete, 250 g rondele de sardine, 100 g pesmet, 180 ml ulei de măsline, 80 g parmezan ras, 6 căţei de usturoi, două linguri de pătrunjel verde tocat, o linguriţă piper negru măcinat. Spaghetele se fierb în apă cu sare şi ulei. Se strecoară, apoi se trec sub un jet de apă rece. Se stropesc cu ulei de măsline şi se lasă deoparte.
Usturoiul se căleşte într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Se adaugă rondelele de sardine, parmezanul şi pesmetul ras. Se presară piper şi pătrunjel, apoi se amestecă împreună cu spaghetele şi se gratinează câteva minute.
BĂUTURA TRADIŢIONALĂ
În Spania ne putem delecta cu sangria, o băutură făcută din vin roşu. Iată o reţetă la îndemâna oricui: doi litri de vin roşu, 5 linguri de miere, 4 portocale, două lămâi, două piersici, două pere, scorţişoară, 250 ml apă şi 50 ml brandy sau coniac. Vinul rece se pune într-o carafă, se adaugă mierea, lămâile şi portocalele tăiate felii, scorţişoara, piersicile şi perele curăţate de coajă şi tăiate bucăţi. Se adaugă coniac sau brandy şi se lasă la frigider. Se pune apă minerală înainte de servire. Se serveşte cu ghea