Conform Moody’s vom ajunge la venituri similare cu cele din Occident peste 40-45 de ani, cu 30 mai târziu decât înainte de criză.
Criza economică mondială a dat peste cap planurile românilor care credeau că în 15-20 de ani îi vor ajunge din urmă pe locuitorii din statele vestice în ceea ce priveşte veniturile încasate. Analiştii agenţiei Moody’s au anunţat marţi că, din cauza crizei, această convergenţă a fost prelungită în unele state estice cu 15-20 de ani, iar în altele - cu până la 30 de ani.
România se încadrează în ultima categorie, potrivit unei estimări a Moody’s, citată de Reuters. „Unii analişti estimau (anterior crizei - n.r.) că această convergenţă va dura 15-20 de ani. Acum, credem că în unele ţări ar putea fi nevoie de 30-40 de ani, iar în altele - chiar mai mult”, a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody’s. Şi asta pentru că venitul pe cap de locuitor ar putea ajunge, în România, la nivel occidental în decursul a 40-45 de ani. Şi Bulgariei îi vor trebui tot între 40 şi 45 de ani, în timp ce Polonia va avea nevoie de 30 de ani.
În schimb, analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că România va avea nevoie de mai mult de o jumătate de secol pentru a se apropia de economiile vest-europene. Despre a trăi la un nivel apropiat cu cei din state ca Marea Britanie sau Franţa, nici nu poate fi vorba, consideră Şerbănescu. Starea actuală se datorează politicilor duse în ultimii ani, când a fost stimulat consumul produselor din import, cumpărate cu bani proveniţi din credite.
Estul, cu viteza melcului
Totuşi, în viziunea analiştilor agenţiei, sprijinul venit din partea UE şi a FMI a contribuit la atenuarea declinului economic în urma crizei. Analistul financiar Dragoş Cabat consideră că aprecierea Moody’s este corectă şi că o eventuală reducere a decalajului într-un interval de timp mai s