Proprietarii de paduri au taiat aproape 14 milioane de metri cubi de lemn in 2008, fara a lua in calcul defrisarile ilegale, cu 4,3% mai putin fata de anul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, cantitatea exploata incapand intr-un cub cu latura de 240 de metri sau mai concret in cinci Case ale Poporului.
Volumul taiat zilnic de lemn din padurile Romaniei este echivalent cu un cub cu latura de 34 de metri, adica aproape 40.000 mc.
"Nu mai este desfacere, a scazut cererea pentru constructii atat la intern, cat si cea pentru export, de aceea taierile au fost mai putine anul trecut decat cele realizate cu un an in urma", a declarat Mircea Vasile, director al directiei de inspectii silvice.
"Scaderea cererii in constructii a venit odata cu cea a industriei de mobila, de produse semifinite din lemn, a celulozei si hartiei ale caror capacitati sunt practic oprite", completeaza Ioan Zbera, presedintele Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR).
Principala destinatie a lemnului exploatat la nivel local a fost pentru prelucrarea in cherestea, in proportie de 58,9%, cu 1,5 puncte procentuale mai mica fata de anul 2007.
Mai mult, aproape jumatate din productia de cherestea merge la export, pretul unui metru cub de cherestea pornind de la 90 de euro la brad si ajungand la 300 de euro la stejar. Daca lemnul este prelucrat, metrul cub poate ajunge si la 2.000 de euro.
Romania este impadurita pe o suprafata de circa 6,4 mil. ha, volumul mediu de lemn la hectar fiind de 218 metri cubi. Asta inseamna ca anual, la nivel local, se exploateaza circa 1% din padurea romaneasca.
"Din punctul de vedere al suprafetei ocupam locul 17 in Europa, ca productie la hectar ne situam in primele cinci tari, iar din punctul de vedere al volumului exploatat intre primele 10 tari", a declarat Ioan Zbera.
Distributia volu