Ne-am hotărât să aducem istoria în casele voastre. Istoria noastră, a făgărăşenilor, a Cetăţii Făgăraşului. Astfel, noi, redactorii Televiziunii Făgăraş şi ai săptămânalului Bună Ziua Făgăraş am început o campanie prin care încercăm să vă reamintim că cetatea este bunul nostru cel mai de preţ, este mândria noastră. A celor care trăim aproape de zidurile ei. În urmă cu mai puţin de două săptămâni am demarat această campanie şi am pătruns împreună în turnul porţii. A urmat apoi Donjonul sau turnul locuinţă. Zilele acestea, campania ne-a purtat paşii în turnul Temniţă.
Turnul temniţă – turnul morţii
Dincolo de zidurile cetăţii, vecin cu Turnul Porţii, se află Turnul Temniţă. Între zidurile acestuia mulţi dintre înaintaşi şi-au trăit ultimele clipe din viaţă, au fost torturaţi sau au murit aici. Un turn care ascunde multe lacrimi şi multă durere. O pată neagră a istoriei. Construit în perioada medievală, turnul a avut la început trei nivele. Alături de muzeograful Iulian Şchiopu am pătruns între zidurile turnului temniţă. „Ne aflăm în Turnul Temniţă, turn care datează aproximativ de la sfârşitul secolului al XV-lea, nu ştim cu exactitate acest lucru, nici din documente, nici în urma unor săpături arheologice, săpături efectuate în anii 70. S-a ajuns însă la concluzia că ar data undeva la sfârşitul secolului al XV-lea, întrucât existenţa acestui turn este confirmată documentar în secolul al XVI-lea” ne-a spus Iulian Şchiopu.
În turnul temniţă. La fel ca în întregul castel se îmbină armonios mai multe stiluri arhitecturale. „Turnul temniţă are trei nivele, modificate ulterior la patru. Nu putem vorbi de un stil arhitectonic unitar întrucât la fel ca întreaga cetate construcţia a avut loc pe parcursul a 400 de ani. Sunt foarte multe stiluri arhitecturale care se îmbină”, ne-a mai spus sursa citată.
Torturaţi cu cleşti de smuls carne şi unghii @N_P