Iranul este aşteptat să dea socoteală astăzi, la Geneva, cu privire la ultimele dezvăluiri legate de programul nuclear. Sursa: Reuters
Din nou, toţi ochii lumii sunt îndreptaţi spre Iran. Dacă ar fi vorba despre vreo altă ţară, postura de stat pus la colţ ar putea fi cel puţin incomodă. Dar regimul de la Teheran este obişnuit cu statutul de duşman public numărul unu, îl cultivă abil şi îl foloseşte, fără teamă vizibilă, într-un joc de cele mai multe ori greu de înţeles. Regimul de la Teheran s-a grăbit să facă public faptul că are un nou amplasament nuclear, imediat ce a sesizat pericolul ca dezvăluirea să fie făcută de serviciile de informaţii americane.
Din nou, Iranul a fost cu un pas înaintea SUA. În plină tulburare internaţională, Teheranul nu s-a oprit. A urmat testarea de rachete care pot atinge Europa de Est. La prima vedere pot părea gesturi inconştiente, dar Iranul nu face decât să îşi aranjeze aşii din mânecă pentru negocieri pe marginea programului său nuclear şi să se afirme ca o putere regională de care nu se poate să nu se mai ţină cont, o putere regională care schimbă tot mai mult echilibrul fragil din Orientul Mijlociu.
Timp câştigat
Prezenţa Iranului, în sfârşit, la negocieri la Geneva, faţă în faţă cu cele cinci mari puteri din Consiliul de Securitate ONU plus Germania, este văzută de optimişti ca un pas înainte, în pofida gesturilor iraniene percepute ca sfidătoare din ultima vreme şi în pofida declaraţiei ferme a Iranului că nu renunţă la dreptul de a îmbogăţi uraniu în scopuri civile conform Tratatului de Neproliferare Nucleară. Dar în fapt, Teheranul este deja în câştig la capitolul timp.
Este ceea ce a făcut Iranul de câţiva ani încoace: a câştigat timp pentru dezvoltarea programului nuclear, printr-un du-te-vino diplomatic năucitor şi lipsit de rezultatul dorit de SUA, adică opr