Irlandezii se prezinta la urne pentru a spune DA sau NU ratificării Tratatului de la Lisabona. Este cel de-al doilea referendum organizat de această ţară, singura din blocul comunitar obligată să ratifice documentul prin consultare populară. Scrutinul de vineri vine după ce NU-ul irlandez dat Tratatului de la Lisabonaîn vara lui 2008 a aruncat Uniunea Europeana într-o criză instituţională fără precedent.
Irlandezii se prezinta la urne pentru a spune DA sau NU ratificării Tratatului de la Lisabona. Este cel de-al doilea referendum organizat de această ţară, singura din blocul comunitar obligată să ratifice documentul prin consultare populară.
NU-ul irlandez dat în vara anului trecut Tratatului de la Lisabona a aruncat Uniunea Europeana într-o criză instituţională fără precedent. Teoretic, noul tratat ar fi trebuit să intre în vigoare de la începutul acestui an: cu o condiţie însă: ca toate cele 27 de state member să-l ratifice. În aceste conditii, respingerea tratatului prin referendum a blocat practic procesul de modernizare al Uniunii – asa cum stabiliseră de comun acord şefii de stat în decembrie 2007 la Lisabona odata cu semnarea Tratatului.
Acum dupa presiuni puternice şi mai multe concesii făcute irlandezilor, tratatul are toate şansele să primească undă verde din partea populaţiei.
Irlanda a primit asigurări în scris ca odată noul tratat intrat în vigoare, ţara nu-şi va pierde neutralitatea şi nici suveranitatea religioasă şi morală, aşa cum se temea opinia publică.
Sondajele indică un DA al irlandezilor
Potrivit sondajelor de opinie, 62% dintre irlandezi se declară în favoarea Tratatului, 23% împotrivă, iar 15% sunt indecişi.
Potrivit corespondetului RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, responsabilii europeni prives spre Irlanda plini de speranţă în contextul în care nu există un plan de rezervă, în cazul în care Tratat