Deţinem un loc fruntaş la naşterile prin cezariană. Specialiştii susţin că de vină sunt proasta informare a mamelor, frica şi sistemul sanitar actual. Să naşti prin cezariană a devenit o formă de libertate şi de emancipare a femeii. Dar cu câte riscuri pentru ea şi pentru copil! Mai citeşte şi:
Chiar vrei un copil?Cu Sasha la ecografUn bebeluş declarat mort trăieşte! În urmă cu doi ani, Andreea (30 de ani) a născut natural o fetiţă de 2,8 kilograme. O naştere fără probleme, după doar câteva ore de travaliu.
„Mi-a fost frică, e adevărat, înainte, mai ales de dureri. Şi mai că aş fi înclinat şi eu spre o cezariană, dar medicul care se ocupa de mine mi-a spus că n-are niciun sens să mă taie“, recunoaşte Andreea. În salonul în care a stat după naştere, trei din patru proaspete mămici trecuseră prin experienţa operaţiei de cezariană. „Toate mă invidiau că m-am dat jos din pat după două zile, că mă puteam ocupa de fetiţă. La ele recuperarea mergea mult mai greu“, mai povesteşte Andreea.
Romancele dau navala la cezariană. Povestiţi-ne experienţele voastre lăsând un comentariu la finalul articolului!
Cum ai ales să naşti şi de ce?
În ciuda riscurilor şi a complicaţiilor care pot apărea atât la mamă, cât şi la nou-născut, tot mai multe românce apelează la cezariană. Se vehiculează chiar că proporţia lor e de 80% în mediul urban, de cinci ori mai mare decât cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Explicaţiile se găsesc în „bagajul“ comunist pe care-l ducem şi acum cu noi - în urmă cu 20 de ani nu te tăia nimeni decât în caz de forţă majoră-, în informaţiile promovate de „folclorul“ de internet şi în practicarea pe scară largă a medicinei defensive, medicii temându-se tot mai mult de acuzaţiile ulterioare de malpraxis. Specialiştii apropiaţi fenomenului spun chiar că ar fi vorba despre o indust