Horia Ghibuţiu: „Că sportul e politică toată ziua reprezintă unul dintre cele mai prost ţinute secrete din acest mileniu”.
La Copenhaga se decide mâine gazda Jocurilor Olimpice de vară din 2016 - e un eveniment suficient de important pentru ca în capitala daneză să ajungă mai-marii planetei, pentru a sprijini candidatura oraşelor pe care le susţin: preşedintele american Barack Obama (Chicago), şeful statului brazilian Luiz Inacio Lula da Silva (Rio), regele spaniol Juan Carlos (Madrid), premierul japonez Yukio Hatoyama (Tokio).
Favorite par Chicago şi Rio de Janeiro, cu menţiunea că, dacă oraşul brazilian ar ieşi învingător, ar fi prima oară când Olimpiada ar poposi pe continentul sud-american. Interesul românilor faţă de acest eveniment ar trebui să fie sporit de faptul că doi dintre cei mai de seamă sportivi ai tuturor timpurilor, Nadia Comăneci şi Ion Ţiriac, susţin câte o candidatură (Chicago, respectiv, Madrid).
Oricine e interesat de sport ştie că Olimpiadele sunt, dincolo de întrecerile unor oameni ce par să cumuleze pe durata competiţiei toate trăsăturile nobile ale popoarelor pe care le reprezintă, o sărbătoare a civilizaţiei şi a păcii. Aşa ne aşteptăm să fie şi peste şapte ani. În plus, Jocurile Olimpice sunt o oportunitate pentru ca amatorii de fotbal european să se mai uite, din patru în patru ani şi doar pentru două săptămâni, şi la alte sporturi decât fotbalul european (puteţi înlocui european cu american şi australian, enunţul e valabil de la Torino până la Denver sau Queensland).
În 2016 va fi, sperăm, o lume mai bună decât cea în care trăim acum - un timp al crizei şi al controverselor. Luaţi, de pildă, doi poli ai formatorilor de opinie americani. În timp ce speakeriţa Ralitsa Vassileva de la CNN jubilează anunţând că preşedintele Obama îşi va însoţi până la urmă nevasta la Copenhaga, Fox News apel