A trecut de la ştiinţa calculatoarelor la neurobiologie. Nu fără trudă. Cât a învăţat în România, a citit “pe rupte”, deoarece lua cărţile de la bibliotecă şi îi era ciudă să le înapoieze, după trei zile, fără să fi aflat toate secretele din ele.
În State, a ajuns în 1992, cu o bursă la Duke University. Între timp, şi-a completat studiile la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi, cel mai important, a devenit un om liber. Când? Atunci când a pus pe picioare propriul laborator şi a primit o finanţare de peste un million de dolari pentru un proiect curajos, de care medicină are mare nevoie.
Ieşeanul Valentin Drăgoi, căci despre el este vorba, a ajuns un nume mare în Houston. În acest oraş îşi desfăşoară activitatea laboratorul său, care şi-a găsit găzduire în cel mai mare centru medical din lume, Texas Medical Center. La etajul şapte, se află Drăgoi Lab, la succesul căruia au contribuit şi alţi români. De aici, specialiştii în neurobioliologie din întreaga lume aşteaptă un răspuns: “Cum funcţionează familiile de neuroni?”. Peste zece ani, Valentin Drăgoi speră să le ofere enigma, gata desluşită, pe tavă.
Într-un interviu acordat evz.ro, Drăgoi spune că, deşi elevii români au rezultate excelente la olimpiade şi alte concursuri cu participare internaţională, “sistemul de învăţământ se plafonează exact atunci când el trebuie să producă cu adevărat”.
Evz.ro: Cum ai plecat din ţară şi cum ai trecut de la ştiinţa calculatoarelor la neurobiologie?
Valentin Drăgoi:În vara lui 1992 am plecat cu o bursă doctorală la Duke University. Deşi am terminat secţia de calculatoare la fostul Institutul Politehnic, am fost întotdeauna atras de teoria sistemelor adaptive şi de reţelele neuronale artificiale. În prezent, în sistemul românesc de învăţământ există cursuri în care se predau aceste noţiuni de bază, dar la sfârşitul