Pe 16 septembrie 1999 începea, în Olanda, prima emisiune "Big Brother". De atunci au urmat zeci de mii de ore de "Big Brother" difuzate în 60 de ţări, din Statele Unite până în India, în ţările arabe şi Australia, relatează AFP. Acum show-ul de televiziune rulează în 30 de ţări, unde concurenţii trăiesc supravegheaţi 24 de ore din 24 de camerele video. Sunt filmaţi când dorm şi chiar şi la duş, iar în final câştigă cel mai rezistent. Creatorul formatului, miliardarul olandez John de Mol, n-a avut nicio îndoială că va schimba televiziunea pentru totdeauna, deşi toată lumea îl credea nebun.
Bani şi controverse
Ideea "Big Brother" a apărut într-o seară în urma unei întâlniri de serviciu, povesteşte John de Mol. "M-a costat scump şi a fost foarte controversat. A avut parte de multă publicitate negativă. Se spunea că nu o să reuşim să ţinem închişi oamenii atâta timp, să-i filmăm la baie", a mai spus părintele Big Brother.
A mai durat un an până la concretizarea proiectului şi încă un an pentru a găsi un post de televiziune care să difuzeze emisiunea. Pentru a câştiga concursul ai nevoie de o formă de inteligenţă socială, spune de Mol.
"În fiecare dintre noi se ascunde un om curios. Când va plimbaţi seara pe stradă şi vedeţi lumina aprinsă într-un apartament, trageţi cu ochiul. Toată lumea face asta. Voi numiţi asta voaierism, eu curiozitate", spune John de Mol, citat de AFP.
Creatorul formatului "Big Brother" are o avere de două miliarde de dolari şi se află pe locul 334 în topul celor mai bogăţi oameni de pe planetă, potrivit revistei Forbes.