Proiecte îngheţate, strategii amânate şi adâncirea în recesiune – acestea sunt urmările ruperii guvernului şi a coaliţiei PDL-PSD, în opinia oamenilor de afaceri.
„Cred că este o iresponsabilitate crasă. Nu ar fi trebuit să se ajungă la această situaţie dacă guvernul se gândea măcar un pic la criza economică”, a declarat, pentru EVZ, Maria Grapini, proprietara grupului de firme Pasmatex şi preşedintele patronatului din industria uşoară FEPAIUS.
În opina sa, indiferent cât ar fi greşit un ministru, guvernul ar fi trebuit să funcţioneze în formula PDL-PSD până la alegerile prezidenţiale.
Domeniul textilelor trăieşte în mare parte din exporturi, domeniu gestionat de Ministerul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri, care a rămas astăzi fără şef, după demisia social-democratului Constantin Niţă.
Schimbarea unui ministru blochează instituţia
„Erau începute proiecte cu ministerul. Cine le va continua? Ştim reţeta românească: după ce pleacă un ministru, se duce în jos toată structura, de la secretară la femeia de serviciu”, spune indignată Maria Grapini.
Pe de altă parte, criza politică dă un semnal de instabilitate pe plan extern. În consecinţă, „afacerile cu partenerii străini stagnează”, spune preşedintele FEPAIUS. Instabilitatea politică e cu atât mai gravă în acest an de criză. Potrivit Mariei Grapini, oamenii de afaceri se pregăteau de discuţii cu Executivul despre o serie de noi măsuri anticriză necesare pentru anul viitor, când se aşteaptă la o situaţie economică mai grea decât în 2009. „Acum nu mai avem cu cine discuta”, concluzionează ea.
Exporturile, pe butuci
De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu.
„După criza economică, din care încă nu am ieşit, după criza din magistratu