Cercetătorii crimelor comunismului din România sunt revoltaţi că procurorii dau NUP pe bandă rulantă celor care i-au executat fără judecată pe luptătorii anticomunişti. Potrivit cercetătorilor, crimele comunismului sunt crime împotriva umanităţii, care nu se prescriu. Procurorii le consideră însă omoruri, fapte pentru care autorii nu mai pot fi traşi la răspundere.
De trei ani, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICR) scurmă pământul din munţii Apuseni, în căutarea victimelor executate de Securitate fără judecată. Anul acesta au scos la lumină 16 cadavre ale unor luptători anticomunişti, care au fost reînhumaţi creştineşte. Sunt 16 dintr-un total de circa 10.000 de victime executate fără niciun fel de judecată.
Cercetările institutului vor continua pentru o perioadă greu de estimat, chiar dacă nu multe forţe din socie-
tatea românească îşi doresc realmente acest fapt şi chiar dacă vinovaţii găsiţi de institut sunt scoşi din culpă pe bandă rulantă.
Acesta este contextul în care preşedintele IICR, Marius Oprea, şi cercetătorul Gheorghe Petrov au acordat ziarului „Adevărul de Seară” un interviu.
Adevărul de Seară: Există trăsături specifice, pe regiuni, în ce priveşte instaurarea regimului comunist?
Marius Oprea: Mi-e greu să fac o estimare precisă, deoarece documentele sunt lacunare. Securitatea încerca să ascundă sub diferite formule toate aceste crime. Dar gândiţi-vă că, de pildă, au fost răscoale foarte puternice în anii ’50 în Teleorman, în care securiştii s-au dus şi au mitraliat în sat femei, copii. La fel şi în Moldova. Eu nu aş particulariza zonal. De ce suntem cantonaţi pe Ardeal? Întâmplarea face ca Ghiţă (cercetătorul Gheorghe Petrov - n.r.) să fie ardelean. Am zis să le pornim organizat.
Gheorghe Petrov: Grupările de partizani au acţionat cel mai mult în munţ