Pentru a reuși să strângă deșeurile de hârtie sau pet-urile, RER vrea monopolul în Oradea. Până la rezolvarea diferențelor dintre cei doi operatori de salubritate, o lege din 2002 nu poate fi aplicată.
CITEȘTE ȘI
SPECIAL/Reciclarea hârtiei este o afacere păguboasă
SPECIAL/Cum pot orădenii să recicleze hârtia
În Oradea anului 2009, gunoiul se colectează şi acum la grămadă. Direcţia Tehnică din Primărie în partenerial cu Direcţia Ape Crişuri a amplasat opt containere în diferite zone ale oraşului unde se poate face colectarea selectivă a deşeurilor. Reprezentanţii RER spun însă că este foarte greu de aplicat legea atâta timp cât în Oradea funcţionează doi operatori de salubritate. "Colectatea selectivă este benefică când există un singur operator de salubritate care asigură toate serviciile în oraș", a declarat directorul RER Ecologic, Florin Cepanariu.
Nufărul, cartierul "eco"
Din acest motiv, pentru început doar locuitorii din Nufărul vor putea recicla deșeurile. “Noi vom propune implementarea sistemului de colectarea selectivă pentru început în cartierul Nufărul” a spus Cepanariu. “În acest sens, reprezentanţii Primăriei Oradea şi ai RER vor convoca o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari din zonă pentru a le explica rolul colectării selective”, ne-a declarat Carmen Cherteş, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Fiecare asociație de proprietari va primi o pubelă pentru deșeurile menajere și alta pentru cele reciclabile.
Reprezentanții Urbana au refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect.
Potrivit legii, consiliile locale au obligaţia să organizeze sistemul de colectare, inclusiv asigurarea etapizată a colectării selective. Administraţiile locale au avut la dispoziție cinci ani să încerce implementarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, care treb