Consultantul american pe politici externe şi investiţii susţine, în ediţia curentă a revistei Foreign Policy România, că ecologizarea la nivel global ar putea supune populaţia la riscuri grave. Producerea în masă a maşinilor electrice ar putea da startul unei competiţii pentru litiu, o altă resursă limitată. Aceasta este doar una dintre ameninţările unui viitor eco. David Rothkopf prezintă în Foreign Policy România, ediţia septembrie-octombrie, un ghid prin care ne avertizează cu privire la doar câteva dintre posibilele tensiuni geopolitice „verzi” ce ne-aşteaptă.
Războaiele comerciale verzi
Noua abordare a SUA în proiectul de lege privind energia şi clima, adoptat de Camera Reprezentanţilor, prevede un comerţ restrictiv pentru ţările ce nu adoptă măsuri pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon. Aceste măsuri sunt necesare pentru a limita relocarea companiilor în ţări cu standarde mai puţin severe privind emisiile de carbon, precum China.
Protecţionismul „verde“ este o afacere ce se devoltă încontinuu, potrivit lui Rothkopf. În toamna lui 2008, când Comisia Europeană intenţiona să reducă importurile de biocombustibil la nivelul ţărilor UE, opt ţări în curs de dezvoltare de pe trei continente au ameninţat cu măsuri legale.
Războaiele apei
O altă ameninţare a viitorului este dată de criza apei.Doar cantitatea de apă necesară pentru a crea anumite tipuri de energie alternativă ar putea să ducă la secarea anumitor regiuni, mărind şansele unor conflicte pe tema resurselor, anticipează Rothkopf. Astăzi, 1,1 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă, iar estimările arată că, peste două decenii, până la două treimi din oamenii planetei vor trăi în regiuni care duc lipsă de apă.
Expresia „apa este viitorul petrol” a directorului executiv de la Dow Chemical, Andrew Liveris, a in