Resturile menajere şi dejecţiile animaliere din comunele gălăţene sunt duse contra a 12 dolari pe tonă în judeţul vecin. Asta pentru că Primăria Galaţi interzice depozitarea gunoiului “străin” în groapa de la Tirighina.
În timp ce Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului, şi Mihai Turcu, comisarul şef al Gărzii de Mediu, se contrează în declaraţii, brăilenii îşi sporesc bugetul local cu banii din depozitarea gunoiului provenit din comunele gălăţene.
Mai exact, din localităţile care au fost obligate să-şi închidă gropile proprii, iar acum gospodarii stau cu gunoiul la poartă deoarece firmele cu care au încheiat contracte de salubrizare nu au unde să depoziteze gunoiul.
Cel puţin aşa susţine Mihai Turcu exemplificând cazul firmei SC Urban srl, care transportă la Brăila resturile strânse din localităţile gălăţene, contra unei sume de 12 dolari pe tonă.
“ Avem o problemă cu primarul, care nu este de acord cu depozitarea deşeurilor comunale la depozitul de la Galaţi” , a precizat comisarul şef.
La rândul său, edilul urbei se apără spunând că, dacă va permite acest lucru, “toate gunoaiele din comune vor fi îmbarcate în maşini şi aduse în oraş”.
“ Fiecare localitate are groapă de gunoi amplasată în afara ei. Noi de ce trebuie să aducem toată mizeria în oraş ? Când am început proiectul ăsta, era vorba doar de municipiul Galaţi şi dimensionarea s-a făcut ca atare ”, a explicat Nicolae.
O problemă sesizată de Ion Ionescu, directorul Ecosal, este şi aceea că, după creşterea volumului de gunoi, groapa Tirighina va fi închisă, operaţiune care va implica nişte costuri foarte mari.
Gropile de gunoi din Galaţi şi Tecuci sunt singurele care nu au fost închise la data de 16 iulie, acestea având perioadă de graţie până în 2014, respectiv 2017. În schimb, alte opt depozite din şase loca