Ziua decisivă pentru stabilirea cursului de referinţă pentru calculul accizelor în 2010 s-a nimerit să fie în momentul în care criza politică a ajuns în punctul culminant. Ruperea coaliţiei a speriat investitorii, iar cursul euro/leu s-a depreciat la 4,27. Efectul în doar 24 de ore: circa 30 de milioane de lei în plus la accize. Cursul valutar la care se vor calcula accizele de anul viitor va fi de 4,2688 lei/euro. Accizele percepute în prezent sunt calculate la un curs de 3,7364 l
Ziua decisivă pentru stabilirea cursului de referinţă pentru calculul accizelor în 2010 s-a nimerit să fie în momentul în care criza politică a ajuns în punctul culminant. Ruperea coaliţiei a speriat investitorii, iar cursul euro/leu s-a depreciat la 4,27. Efectul în doar 24 de ore: circa 30 de milioane de lei în plus la accize.
Cursul valutar la care se vor calcula accizele de anul viitor va fi de 4,2688 lei/euro. Accizele percepute în prezent sunt calculate la un curs de 3,7364 lei pe euro, noul nivel, aplicabil de la 1 ianuarie 2010, fiind cu 14,25% mai ridicat.
Leul a mai pierdut 1,2%, faţă de ziua de ieri, în faţa monedei europene. Consecinţa: produsele accizate (tutunul, alcoolul, combustibilii şi electricitatea) se vor scumpi, de anul viitor, mai mult decât se estimase iniţial, la un curs de 4,2 lei pe euro.
Diferenţă de 32 de milioane de lei, în favorarea statului
Încasările din accize vor fi, în 2010, cu 2 miliarde de lei mai mari decât nivelul estimat pentru anul curent, exclusiv din deprecierea cursului. Estimarea a fost făcută luând în calcul încasările aferente lunii august şi ignorând majorarea accizelor în euro. De asemenea, în acelaşi scenariu, majorarea cursului de la 4,20 lei (nivelul de ieri), la 4,27 lei pe euro ar determina încasări suplimentare de 30 de milioane de lei. După primele 8 luni ale anului, statul a încasat