Un studiu recent al European Association for Leisure Time and Tourism Studies (ATLAS) situează Sibiul pe locul cinci în topul oraşelor turistice din Europa. Studiul a fost comandat de către Primăria Sibiu la începutul acestui an. Sursa: Veronica D. Niculescu
Edilii sibieni au dorit să afle care este profilul oraşului ca destinaţie turistică, profilul turistului care vine în Sibiu, dar şi o serie de indicatori care să poată stabili relativ concret care sunt rezultatele turistice obţinute de oraş în ultimii ani.
ATLAS a chestionat peste 600 de persoane, în lunile august şi septembrie. Rezultatele au fost adăugate celor alte 3000 de impresii culese în ultimii nouă ani. Raportul prezentat este unul intermediar, urmând să fie completat cu date ce vor fi obţinute în lunile noiembrie şi decembrie, când se va desfăşura cea de-a doua etapă a studiului.
VEZI ŞI:
Fotografii din Sibiu
Creştere în clasament
Faţă de anul 2001, Sibiul a crescut 1.25 puncte în clasamentul Atlas. Dacă, în urmă cu opt ani, Sibiul era situat pe o scară de la 1 la 10 la 7.75, în 2009 a ajuns la cota 9.
„Curba ascendentă în acest domeniu se justifică prin investiţiile în infrastructură, care au schimbat în bine imaginea oraşului, dar şi prin îmbunătăţirea condiţiilor oferite turiştilor de unităţile de cazare şi de alimentaţie publică”, spun reprezentanţii Primăriei Sibiu.
Turiştii cheltuiesc mai mult
Condiţiile mai bune au băgat mâna mai adânc şi în buzunarul turiştilor. În anul 2004, un turist în Sibiu cheltuia în jur de 200 de euro. În anul capitalei culturale, turiştii au cheltuit, în medie, 350 de euro.
Media de cheltuială în 2009 a treacut de 400 de euro. „Situaţia în ceea ce priveşte încasările din taxa de hotelieră este una foarte bună. Creşterea semnificativă s-a prod