20 de mii de persoane „invalide” s-au pensionat până în acest moment în judeţul Cluj, iar cifra este în creştere. Procurorii au intrat pe fir, luna trecută fiind săltată şefa comisiei care a avizat dosarele. Gabriel Oniga, directorul Casei Judeţene de Pensii Cluj consideră că circa 5% din pensionarii pe caz de boală au dat şpagă pentru a li se elibera actele. Citeşte şi
Cluj: Doctoriţa care a luat şpagă a refuzat să elibereze documentaţii pe gratis (FOTO VIDEO)
Un număr de aproximativ 20.000 de clujeni erau înregistraţi ca pensionari de invaliditate la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj în luna august a acestui an.
Gabriel Oniga, directorul instituţiei, a estimat că din totalul acestora, 5% au dat şpagă pentru a li se elibera actele necesare. „Se fac şi abuzuri, însă acest fenomen trebuie stopat. Putem spune că aproximativ 5% din numărul total de pensionari reprezintă cazuri în care s-a dat şpagă”, a spus acesta.
Numărul cazurilor, în creştere
Oniga recunoaşte că numărul cazurilor de pensionaţi de boală este în creştere. Declaraţia sa e susţinută de statistici, care arată că numărul persoanelor care s-au pensionat pe caz de invaliditate a crescut de la an la an cu circa o mie. Astfel, dacă în ianuarie 2007, numărul acestor pensionari a fost de 17.594, iar în aceeaşi perioadă a anului 2008 cifra a crescut până la 18.130, luna trecută statistica număra 19.436 de cazuri.
Oniga a susţinut că motivele pentru care oamenii se pensionează pe caz de boală sunt sărăcia şi numărul mare de bolnavi. Motivul principal este însă, conform lui Oniga, „faptul că unele persoane în vârstă ajung în situaţia în care nu mai găsesc locuri de muncă, lucru care duce la depresie, iar oamenii încep să considere că sunt inapţi”.
Directorul va începe un demers prin care serviciile privind pensionarea p