Sute de cetăţeni adună săptămânal doze de bere de pe stradă şi le vând colectorilor. Pentru un kilogram de aluminiu iau peste 2 lei. România reciclează circa 30% din dozele din aluminiu, în timp ce în Polonia, rata de revalorificare este de 75%. Mai citeşte şi:
Semnaţi petiţia online pentru implementarea sistemului „buy-back“ pentru PET-uri Ungurii şi coreenii stau cu ochii pe PET-urile din RomâniaNemirschi: garanţia pe PET intră din 2010
„Noi suntem un popor foarte bogat şi ne permitem să aruncăm foarte multe resurse la gunoi. Pe noi nu ne-a atins încă microbul reciclării“, spunea Călin Istrăţoiu, director la Direcţia pentru Reciclarea Materialelor din cadrul Ministerului Economiei, la un seminar pe tema valorificării dozelor din aluminiu, ce a avut loc zilele acestea la Bucureşti.
Ambalajele din aluminiu au o calitate intrinsecă şi nu se poate vorbi despre ele ca despre un deşeu, ci ca despre o resursă. Dozele din aluminiu sunt reciclabile 100%. Pot fi revalorificate la nesfârşit fără a se pierde nimic.
Dacă dozele sunt produse din aluminiu reciclat, aceasta înseamnă 95% economie la energie comparativ cu aceleaşi doze produse din materie primă virgină.
Cu toate acestea, puţini români sunt conştienţi de valoarea unei singure doze goale. De aceea, până şi cele mai sălbatice locuri din ţară sunt sufocate nu numai de PET-uri, ci şi de aceste cutii care nu iau drumul corect după ce sunt folosite.
Odată consumate berea sau sucul, dacă doza goală este colectată corespunzător şi ulterior reciclată, în numai 60 de zile aceasta poate fi din nou pe rafturile din magazine.
Cutiile goale sunt preţioase
În afară de valoarea lor intrinsecă, dozele din aluminiu mai au un „merit“: aduc bani în buzunarul oamenilor care le colectează şi le predau procesatorilor în vederea reciclării