Olandezii de la ING au fost primii straini care au intrat pe piata financiara locala in 1994 si au crescut pana acum organic, fiind pe locul zece in functie de active.
ING nu priveste cu regret spre decizia din 2002 de a nu achizitiona BCR, pe atunci controlata de stat, chiar daca o asemenea miscare i-ar fi permis sa se propulseze chiar in varful sistemului bancar romanesc, spune Ralph Hamers, seful de atunci al sucursalei locale a olandezilor, care a fost promovat de la inceputul lui 2007 la conducerea diviziei de wholesale la nivelul grupului.
"BCR ar fi accelerat atingerea unor obiective strategice, respectiv am fi intrat in topul celor mai mari cinci jucatori chiar pe locul intai. Pe de alta parte, renuntand la aceasta achizitie, am avut oportunitatea de a face investitii green-field (de la zero, n. red.) pe toate liniile de afaceri. Pe nicio alta piata nu am mai facut asa ceva", a spus Hamers intr-un interviu acordat ZF.
In 2002 statul a incercat sa gaseasca un investitor strategic pentru BCR, iar olandezii de la ING au fost pe lista scurta, insa in final au renuntat. Ulterior, BERD si IFC au cumparat participatii cumuland 25% plus doua actiuni din capitalul bancii romanesti, angajandu-se astfel in restructurarea bancii. In 2006, procesul de privatizare a BCR s-a incheiat, banca fiind cumparata de grupul austriac Erste, care a platit 3,75 miliarde de euro pentru un pachet de 62% din actiunile bancii.
"Nu ne gandim la o varianta secundara de dezvoltare in Romania, pentru ca suntem increzatori ca vom cumpara BCR. Suntem dispusi sa investim oricat este necesar ca sa castigam", declara in iunie 2002 Ralph Hamers. Trei luni mai tarziu, cand la conducerea sucursalei de la Bucuresti se instalase Jan Op de Beek, grupul olandez lua prin surprindere piata, anuntand ca se retrage din joc. ING a invocat atunci trei motive principale - context