Henri Matisse şi-a intitulat un tablou, ulterior celebru, "Luxe, calme et volupté". Invocăm această lucrare a unui maestru al picturii pentru că, in expoziţia de faţă (Artişti plastici canadieni, Căminul artei, 23 septembrie - 9 octombrie), există un sentiment comun care uneşte varietatea de stiluri şi lucrări: şi anume acela de relaxare pe care-l regăsim in ceea ce priveşte raportarea la cultură. Expozanţii nu propun publicului descifrarea unor viziuni incrâncenate sau profunde, ci lucrările lor comunică un sentiment de plăcere şi de bucurie. Aici, in această atitudine relaxată in faţa artei şi, de asemenea, in sentimentul nemărginirii spaţiului, temă recurentă a multor lucrări, aflăm, credem, ceva specific canadian, un parfum intens al identităţii culturale a acestei ţări vaste şi fermecătoare, pe care nu l-am intâlnit nicăieri in altă parte.
Intre picturile care exprimă poate in modul cel mai sensibil peisajul canadian, cel puţin in coordonatele şi asocierile imaginarului colectiv, se află cele semnate de Louis TREMBLAY. Factura sa picturală este fină, ca şi pasta, cromatica quasi-pastelată şi tuşele descriind golfuri şi case de pescari, inconjurate de munţi şi orizonturi marine. Gândirea artistică a acestui pictor se translează in forme sensibile şi aproape imperceptibil geometrizate, de unde un sentiment de claritate şi rigoare care-i individualizează lucrările.
Peisajul este tema favorită a unui alt important artist, Jacques JOURDAIN, folosind o paletă cromatică de galben, albastru şi alb in compoziţii unde, alături de culoare şi tuşă, intâlnim ca mijloc de expresie şi semnul sgrafittat, o linie subţire deschisă care conturează, intr-un efect vizual de real efect. Unul dintre artiştii cei mai originali este insă Raymond GIRARD, ale cărui lucrări realizate intr-o tehnică deosebită considerăm că ţin la fel de mult şi exprimă identitatea cultu