Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere, cele mai afectate fiind societatile financiare, care au pierdut 2,8% fata de referinta. Cele mai lichide zece companii, grupate sub indicatorul BET, au inregistrat o corectie de aproape 2%, in timp ce companiile din sectorul energetic au coborat cu 1,8% fata de referinta.
Brokerii sunt de parere ca scaderea din sedinta de ieri se datoreaza instabilitatii politice create prin iesirea ministrilor PSD de la guvernare, o evolutie in scadere fiind apreciata si pentru perioada urmatoare, in conditiile in care incertitudinea politica persista. In ceea ce priveste demersul legislativ de majorare a pragului de detinre, brokerii nu cred ca ar trebui sa exista probleme.
"Instabilitatea politica creata va duce la o crestere a ordinelor de vanzare in piata, iar acest lucru s-a observat si astazi, cand dupa anuntul ministrilor PSD corectiile au inceput sa se accentueze. Pe termen scurt nu cred insa ca piata va fi marcata de acest eveniment, evolutia de azi fiind doar o reactie de moment. Pe termen lung insa, daca situatia se prelungeste, cred ca Bursa va incepe sa reflecte in scadere circumspectiile investitorilor", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Broker din Cluj.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 4,8% fata de referinta, urmate in top de scaderile SIF Oltenia (SIF5), de 3,1% si SIF Moldova (SIF2), de 2,7% fata de referinta. "Instabilitatea guvernarii nu ar trebui sa fie o problema de fond pentru legislativ, iar procedura de majorare a pragului de detinere la SIF-uri ar trebui sa mearga mai departe. Singurele probleme care ar putea aparea ar putea fi amanarile de vot date de comisii", a adaugat Moldovan. Titlurile bancare BRD si Banca Carpatica (BCC) au inregistrat corectii similare, de 2,4% si respectiv 5,4%. Scaderi c