Peste 3000 de timişoreni şi-au anunţat plecarea spre Peştera Româneşti, la acest sfârşit de săptămână. Instrumentele din lemn şi dirijorii se mută pentru o zi în peştera de la Româneşti. Ritualic, peste 3.000 de timişoreni pleacă anual să asculte vibraţia pură a muzicii clasice, în mijlocul peşterei. Evenimentul este unic în România.
„Dacă stau să mă gândesc bine, în lume sunt doar şapte locuri, unde se întâmplă evenimente de această anvergură. Este genul de concert pe care nu ştiu de câte ori în viaţă ai şansa să îl auzi”, a precizat Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul. Interesul mare al timişorenilor faţă de manifestare a determinat organizatorii să ofere două concerte în aceeaşi zi de duminică. Unul va avea loc de la ora 12.00, iar cel de-al doilea, de la ora 14.00, ambele sunt cu acces gratuit.
Pe partiturile dirijorilor Gheorghe Costin, Radu Popa, Iosif Todea şi Roberto de Maio vor dansa notele lui Mozart. „Concertul nu poate dura mai mult, deoarece instrumentele de lemn absorb apă. În peşteră sunt 14 grade celsius, care se ridică doar cu un grad datorită publicului”, a adăugat Ioan Gârboni.
Peşteră cu pretenţii
Mobilizarea imensă anunţă un concert pe cinste. Speologii iau parte, în fiecare an, la măreţul concert. Ei au avut grijă să cureţe şi să transporte aparatura în peşteră cu o săptămână înainte de marele eveniment. „Organizarea unui astfel de eveniment poate ajunge până la 15 mii de euro”, a mai spus Gârboni.
Să nu greşiţi drumul!
Din Timişoara, se poate lua pe drumul E70, spre Lugoj, apoi pe DN 68A, spre Deva, prin Făget, până la Cosava. Ţinta este Curtea Româneşti. Ca să ajungă la peşteră ,iubitorii muzicii clasice trebuie să mai îndure şi o oră de mers pe jos, pe poteca marcată. Oboseala însă poate fi înlăturată de bunătăţile „á la Româneşti”, care îi î