Irlandezii votează azi, cu repetiţie, pentru document, dar alte obstacole stau în calea reformei instituţiilor Uniunii Europene. Referendumul a început, iar şecţiile de vot s-au deschis la ora locală 7. Sursa: EPA
Referendumul irlandez pentru Tratatul de la Lisabona stabileşte azi dacă importantul document va fi resuscitat sau îngropat definitiv, odată cu reforma instituţiilor UE, aşa cum a fost ea plănuită de statele membre. Este, de altfel, a doua pronunţare publică a Irlandei, care a respins deja tratatul, într-un referendum organizat în iunie 2008.
Documentul - care reformează procesul de decizie, instituie un preşedinte permanent şi un ministru de externe al UE, acordând în acelaşi timp puteri sporite Parlamentului European - are o mulţime de opozanţi. Printre aceştia, preşedintele eurosceptic al Cehiei, Vaclav Klaus, care nu a avizat încă tratatul ratificat de parlament şi nici nu pare foarte dispus să o facă.
Criza a schimbat opiniile
Sondajele de opinie arată că 55% dintre irlandezi vor aproba, la urne, Tratatul de la Lisabona, iar recesiunea care a slăbit vizibil ţara joacă un rol important în această schimbare de decizie. Într-un an, economia „tigrului celtic” s-a contractat cu aproape 10 procente, iar şomajul a urcat la 15%.
Politicienii au speculat situaţia, iar premierul Brian Cowen a avertizat alegătorii că refacerea economiei depinde de sprijinul dat de ei documentului. „Votând DA veţi ajuta Irlanda să-şi refacă economia. Votând DA veţi transmite un semnal puternic angajatorilor şi investitorilor, afirmând că ţara noastră este şi va rămâne în centrul Europei”, a subliniat premierul.
Criza nu este singurul motiv al schimbării de opinie. Dublinul a primit între timp asigurări din partea UE că tratatul nu va afecta suveranitatea Dublinului în privinţa neutralităţii militare, a