Lipsa de precizie a agentului 25 l-a determinat in cele din urma pe seful Diviziei I sa ceara o cercetare serioasa in legatura cu desfasurarea Conferintei de la Botosani. De aceasta data a fost trimis pe teren agentul 26, care a confirmat, la 19 iunie 1908, ca "domnul profesor universitar si deputat N. Iorga va tine o serie de conferinte in Moldova". Una dintre acestea a fost planificata la Galati, in ziua de 24 iunie 1908, in beneficiul Bibliotecii "Cuza-Voda". Abia la 27 iunie, molatecul agent 25 isi informa superiorii despre faptul ca "N. Iorga urma sa tina la Galati o conferinta", desi aceasta se desfasurase.
N. Iorga a obtinut, la 22 iunie 1908, de la de la Spiru Haret, ministrul Intructiunii si Cultelor, localul scolii din Valenii de Munte pentru desfasurarea cursurilor programate. Informatorii Sigurantei au transmis ca "s-au rezervat camere mobilate pentru auditori pe la oteluri (sic!), carciumi si particularii din localitate". In timpul cursurilor, istoricul s-a referit la epoca de redesteptare nationala considerand ca boierii au trebuit sa alterneze intre politica ruseasca si austriaca, "cari ne-au fost totdeauna fatale. Cea dintai ne fagaduia imbunatatirea soartei precizand principiul fricei, principii in baza carora credea ca va putea carmui poporul nostru (…). Ce-a de-a doua ne fagaduia o buna administratie asa cum guvernul de azi crede ca singura solutie a problemelor noastre sociale e o buna administratie, care sa impuste dupa un regulament, sa bata dupa un regulament si sa ofere suportatia trebuintelor vietii".
Chestionat in legatura cu purtarea agresiva pe care au avut-o ofiterii in conflictul cu populatia orasului Giurgiu, N. Iorga nu a ezitat sa critice, la 23 mai 1909, atitudinea militarilor: "Aceasta e o transplantare a puterii pe care militarii au avut-o la tara in timpul rascoalelor in orase. Ar trebui ca publicul din Giurgiu sa r