» La forumul energetic al Marii Negre, italienii au lansat ideea ca gazoductele Nabucco, sustinut de UE pentru a ocoli Rusia, si South Stream, promovat de Rusia, nu sunt concurente, ci se completeaza unul pe celalalt. Specialistii spun insa ca realitatea e alta: cine termina primul conducta castiga meciul.
» Informatia zilei la forum dovedeste acest lucru: un anumit stat caspic i-a promis ferm Romaniei ca va pompa gaz in Nabucco, numai daca proiectul este realizat inaintea South Stream. Toate statele implicate joaca la ambele capete, tocmai pentru a fi sigure ca nu raman cu pierzatorii.
Prima zi a forumului energetic al Marii Negre i-a strans la Bucuresti pe mai multi actori ai jocurilor energetice din regiune. Pe langa importanta resurselor din Marea Neagra, neexplorate indeajuns, a fost dezbatuta si dezvoltarea celor doua proiecte de gazoduct: Nabucco, prevazut sa ocoleasca Rusia si la care participa Romania, alaturi de Ungaria, Austria, Turcia, Bulgaria, Germania, si South Stream – proiect sustinut de Rusia, la care au aderat si cele mai multe state din Centrul si Estul Europei. Presedintele companiei nationale italiene ENI, Paolo Scaroni, a subliniat ideea ca cele doua proiecte nu sunt concurente, ci se completeaza unul pe celalalt, amintind ca oricum capacitatea estimata a Nabucco nu ar fi suficienta pentru aprovizionarea cu gaz a Europei. Realitatea sta tocmai invers, arata specialistii.
Intr-un articol publicat ieri, expertul american de origine romana Vladimir Socor, a atras atentia ca la Bucuresti Gazprom incearca "un bluf", impreuna cu partenerii italieni, pentru a atrage noi tari in proiectul lor, South Stream. "Romania este cea mai noua tinta a Moscovei in recentele eforturi de a coopta noi tari in proiectul South Stream sau pentru a determina tarile participante sa isi ia un angajament mai activ, in ciuda indoielilor", a scris