Numărul de şantiere din România se reduce zilnic, în principal din lipsa finanţărilor. Numai la sfârşitul primului semestru, din 58 de şantiere deschise în Bucureşti mai funcţionau jumătate. În condiţiile în care firmele de construcţii semnează tot mai greu contracte noi, falimentele din industrie se aşteaptă să atingă cote istorice în următoarea perioadă. „Nu putem şti ce se va întâmpla după ce aceste şantiere vor fi finalizate sau închise, dar este c
Numărul de şantiere din România se reduce zilnic, în principal din lipsa finanţărilor. Numai la sfârşitul primului semestru, din 58 de şantiere deschise în Bucureşti mai funcţionau jumătate. În condiţiile în care firmele de construcţii semnează tot mai greu contracte noi, falimentele din industrie se aşteaptă să atingă cote istorice în următoarea perioadă.
„Nu putem şti ce se va întâmpla după ce aceste şantiere vor fi finalizate sau închise, dar este clar că este foarte greu să mai semnezi contracte noi pe bani privaţi, iar cele din bani publici sunt contracte mici“, a declarat pentru capital.ro Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.
În medie, şantierele care nu presupun construcţii complexe se finalizează în termen de doi ani. În condiţiile în care jucătorii din construcţii nu întrevăd o revenire a pieţei în următorul an, este de aşteptat ca din 2011, un număr însemnat de constructori să rămână fără contracte.
SURSA: Colliers International
Potrivit unui studiu realizat recent de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, aproape jumătătate din cele 58 de şantierele identificate în Bucureşti au fost oprite ca urmare a crizei, iar majoritatea celor operaţionale au finalizate peste 90% din lucrări.
Dintre cele 58 de şantiere luate în calcul la elaborarea studiului, 12 sunt clădiri de birouri, 36 rezidenţiale