Silviu Sergiu: „Un foarte bun amic, pesimist din născare, îmi repetă obsesiv o glumă, invenţie proprie, de câte ori vorbim despre situaţia politică şi socio-economică din România”.
Anecdota, de un umor îndoielnic, sună aşa: „Ce ar putea să facă România pentru a deveni o ţară normală? Răspuns: Să declare război Germaniei şi apoi să se lase cucerită”.
O utopie desigur, pe care, înclin să cred, mulţi români şi-ar dori-o realitate.
O paralelă între Germania şi România este benefică în contextul crizei politice autohtone, pentru a cuantifica iresponsabilitatea liderilor PDL şi PSD, partide în aceeaşi măsură responsabile că au generat-o. Aceasta, în ciuda eforturilor ipocrite ale liderilor celor două partide de a arunca vina ruperii coaliţiei de guvernământ în cârca celuilalt.
În Germania, creştin-democraţii din CDU şi social-democraţii din SPD s-au aliat la guvernare, în ciuda diferenţelor doctrinare, într-un moment în care rezultatul alegerilor nu permitea o guvernare solidă nici la dreapta, nici la stânga eşichierului politic.
CDU şi SPD au ales să nu lase Germania pradă unei guvernări instabile, iar acest lucru a fost de bun augur, mai ales în contextul crizei economice. Politicienii nemţi au dat la o parte interesele electorale, pentru ca ţara lor să fie cât mai puţin afectată de recesiunea mondială. Graţie şi acestui comportament responsabil economia Germaniei a ieşit oficial din criză şi înregistrează în prezent un trend ascendent.
Dacă CDU sau SPD ar fi îndrăznit să genereze o criză politică la Berlin, care ar fi afectat economia germană, electoratul le-ar fi taxat drastic şi s-ar fi prăbuşit, cu siguranţă, în opţiunile populare.
În aceste condiţii, social-democraţii nemţi nu au putut împiedica succesul Angelei Merkel în alegerile parlamentare. Au evitat însă decredibiliza