Zghihara de Huşi, Frâncuşa de Cotnari sau Cadarca de Miniş sunt câteva dintre vinurile care au fost mutate din beci pe rafturile marilor magazine. Bănăţenii se laudă că vinul lor cel mai cunoscut, de la Miniş, e afrodiziac, în timp ce moldovenii spun că Frâncuşa era preferată chiar de Ştefan cel Mare. CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE! Mai citeşte:
Iaşi: Poveştile celor mai alese vinuriRâmnicu Vâlcea: Vinuri din soiuri nobile scoase la mezat pe marginea drumuluiHunedoara: Comercianţii de vinuri au renunţat să vândă must
Timişoara: Ardelenii, oltenii şi moldovenii culeg viile din Banat
Pe dealurile de la Miniş, judeţul Arad, cel mai cunoscut brand este, fără îndoială, Cadarca de Miniş, cunoscut şi sub denumirea de „Afrodiziacul de Miniş”.
„Pe lângă calitatea de afrodiziac, care ajută la potenţă, are şi o calitatea olfactivă şi gustativă extraordinară. E ceva aparte. Nu se găseşte în altă parte la noi aşa ceva. Vinul roşu Cadarca are o aromă şi un gust condimentat”, a mai declarat Balla Gheza, de la Vine Princes.
El spune despre originea strugurilor din care se produce Cadarca de Miniş că este un soi local, care provine însă din Albania. Gheza spune că Vine Princes, deşi promovează o marcă bine cunoscută, nu poate ajunge pe piaţa marilor producători.
„Noi încercăm să facem un vin de calitate, care să fie apreciat de consumatori. Pe ei vrem să-i câştigăm. Asta este atuul nostru. Sunt convins că nu o să se vândă mai bine vinul nostru celor care au vinuri de colecţie”, spune Balla Gheza, directorul de la Vine Princes.
Vine Princes are 62 de hectare de vie. „La noi producţia e mai scăzută la hectar decât în altă parte. Şi mult şi bun e mai greu să obţii. Pot să spun că scoatem cam 3.000 de litri pe hectar. Asta înseamnă cam 180.000 de litri pe an. Îmbuteliem 60%, iar 40% se vinde la vrac”, a mai dec