Începând de astăzi şi până pe 4 octombrie, la Piteşti are loc cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Internaţional ” Experimentul Piteşti, reeducarea prin torură”, organizat de Primăria Piteşti, Filiala Argeş a Fundaţiei Culturale ”Memoria”, Filiala Argeş a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici , Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului , Înstitutul de Istorie Recentă Bucureşti şi Muzeul Judeţean Argeş.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 10.00, în Sala Mare a Primăriei Piteşti, iar de la ora 15.00, în amfiteatrul Muzeului Judeţean, a început simpozionul propriu-zis.
Atrocităţile comise în fostul penitenciar Piteşti, renumit pentru aşa-zisele încercări de „reeducare”, puse în practică de autorităţile comuniste în perioada 1948-1952 , sunt cunoscute sub denumirea “Experimentul Piteşti” sau “Fenomenul Piteşti” .
Deţinuţii de la Piteşti erau obligaţi să se tortureze reciproc
Simpozionul condamnă, prin lucrările prezentate, ororile comise în încercarea de "reeducare''a deţinuţilor din Închisoarea de la Piteşti.
Pe lângă bătăile severe administrate regulat, deţinuţii de la Piteşti erau siliţi să se tortureze reciproc, cu scopul de a descuraja loialităţile de dinaintea încarcerării, asta după ce toate victimele experimentului erau trecute printr-un interogatoriu, în timpul căruia tortura fizică era aplicată ca mijloc de aflare a a unor detalii intime din viaţa personală a celor încarceraţi.
În speranţa că vor putea evita torturile, mulţi deţinuţi au "recunoscut" fapte fictive pentru care au primit condamnări grele.