La Timişoara s-a deschis ieri un spital privat, unde pacienţii sunt trataţi fără să plătească. Instituţii similare sunt în Bucureşti şi Braşov.
Numărul centrelor unde românii care suferă de cancer pot fi trataţi creşte de la o zi la alta. Multe funcţionează datorită unor oameni cu suflet mare, care fac sponsorizări. În altele se implică şi asigurările, care oferă o parte din fonduri.
Centruldeschis ieri a fost pus pe picioare de un grup de specialişti în oncologie care fac muncă voluntară. În Bucureşti, servicii pentru bolnavii de cancer, cu bani proveniţi din asigurări, se oferă la Spitalul Life Memorial, iar în Braşov există un centru unde primesc ajutor bolnavii de cancer aflaţi în stadii terminale.
Saloane la standarde europene
Centrul OncoHelp, deschis la Timişoara, are o capacitate de 32 de paturi. Saloanele au două locuri şi baie proprie. Bolnavii se pot trata în ambulatoriu sau se pot interna. Au nevoie doar de o trimitere de la medicul curant.
Pe lângă consultul de specialitate, pa cienţii beneficiază de supraveghere permanentă a evoluţiei bolii, chimioterapie, tratamente paleative, analize gratuite. Centrul Onco Help, care a costat 300.000 de euro, funcţionează pe strada Ciprian Porumbescu din Timişoara.
Mediciisusţin că necesitatea acestei instituţii s-a simţit de multă vreme, cancerul având, în Timiş, cea mai mare incidenţă din ţară. „Ne aşteptăm ca anul viitor să atingem 4.600 de tratamente, citostatice şi paleative”, a spus medicul Şerban Negru. La OncoHelp, bolnavii primesc şi consiliere psihologică şi au acces la grupuri de suport.
Pentru pacienţii cu boli în stadii terminale există şi varianta îngrijirii la domiciliu, care presupune administrarea de tratament contra durerii şi suport psihoemoţional. Organizaţia „Hospice Casa Speranţei” oferă astfel de servicii