O carte foarte buna despre dictatura*), comploturi, conspiratii, cu totul diferita de superbele romane sud-americane pe teme similare, foarte actuala si, in plus, cu personaje care chiar au facut istorie in tarile lor.
Mohammad Zia ul-Haq a ajuns la putere dupa o lovitura de stat prin care l-a inlaturat pe presedintele liber ales (Zulfikar Ali Bhutto), acuzat, dar nedovedit, de coruptie si spanzurat. A condus Pakistanul intre 1977 si 1988 si a fost promotorul unui proces de islamizare, ca vector al unitatii nationale. S-a impotrivit, in paralel, comunismului si sovieticilor, care invadasera in 1979 Afganistanul, si s-a luptat cu talibanii, drept care a primit sprijin militar masiv american. Dar a alunecat lesne in dictatura si a fost indepartat brutal, in august 1988. Nici astazi insa n-au fost elucidate imprejurarile in care avionul sau, un Hercules C130, cel mai robust din lume, s-a prabusit, cu intreaga suita.
Acesta e punctul de plecare al romanului lui Mohammed Hanif. Un roman de debut, care a castigat premiu dupa premiu. Dupa ce, pe 11 martie 2009, a fost desemnat castigator al editiei regionale a Commonwealth Writers' Prize pentru cel mai bun roman de debut pentru Europa si Asia de Sud, la 16 mai 2009, in cadrul Festivalului Scriitorilor si Cititorilor din Auckland, romanului i-a fost acordat si marele premiu pe anul 2009 - Commonwealth Writers' Prize Best First Book Award. Hanif este primul pakistanez care a castigat pana in prezent acest prestigios premiu. Distinctia i-a fost inmanata autorului de catre guverantorul Noii Zeelande - Sir Anand Satyanand. Romanul a mai fost nominalizat la Man Booker Prize 2008 si finalist in cursa pentru Guardian First Book Award 2008.
Mohammed Hanif s-a nascut in 1965, in Okara. La 16 ani s-a inscris la Academia Fortelor Aeriene Pakistaneze, dar a realizat repede ca zborurile nu sunt de el - in toate