* a fost aprecierea făcută în cadrul Zilelor Panait Istrati
"Este o blasfemie cum e tratat acum Panait Istrati, având în vedere că este o perioadă de libertate totală. Panait Istrati a fost singurul dizident autentic, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de URSS. Chiar Marin Sorescu spunea, în aprilie 1996, că Panait Istrati este primul Soljeniţîn din literatura europeană. Probabil aceasta este explicaţia pentru care Panait Istrati este tratat aşa", a spus dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, în deschiderea Zilelor Panait Istrati.
Directorul adjunct al Muzeului, dr. Zamfir Bălan, a prezentat apoi expoziţia memorială ce cuprinde obiecte care i-au aparţinut scriitorului sau care sunt definitorii pentru viaţa sa. În vitrine sunt în special cărţi, în limbile franceză, română şi greacă, dar şi multe alte ediţii în alte limbi străine. "În jurul anului 1935, când s-a realizat o statistică, s-a stabilit că Istrati era deja tradus în 27 de limbi, ceea ce demonstrează că Panait Istrati nu a avut numai un succes de librărie, ci a pătruns în foarte multe medii culturale din întreaga lume, ajutat probabil de faptul că scria în limba franceză", a spus dr. Zamfir Bălan. Obiectele expuse fac parte, majoritatea, din patrimoniul Casei Memoriale Panait Istrati, care, deocamdată, este în reabilitare. În expoziţie mai sunt prezentate şi obiecte care ţin de particularitatea omului Panait Istrati: pălăria sa, două serviete, ceasul cu cadran triunghiular, panoul de fotograf ambulant şi chiar ghetele sale cumpărate de la atelierul lui Gheorghe Ionescu de la Paris, imobil unde a şi locuit o vreme, în subsol şi unde a scris mute din operele sale.
Tot ieri a fost lansat de către inspectoarea Tatiana Bercariu şi Concursul Naţional de Proză şi Publicistică, aflat în 2010 la prima ediţie. Elevii vor putea participa la una sau la toate cele trei secţiuni: Proză scurtă,