Ungaria, Cehia şi România au câştigat împreună o licitaţie organizată de Uniunea Europeană cu privire la construirea unui centru de cercetare în domeniul tehnologiei laserului, care face parte din proiectul european Extreme Light Infrastructure (ELI). Locaţia centrului ELI din Ungaria va fi Universitatea de Ştiinţe din Szeged, a informat, joi, Biroul de presă al purtătorului de cuvânt al Guvernului Ungariei, relatează Agerpres.
Rectorul universităţii din Szeged, Gábor Szabó, a afirmat că la centrul de la Szeged, a cărui construire va costa aproximativ 100 miliarde de forinţi (aproximativ 350 milioane euro), se vor putea emite fascicule laser cu o intensitate de o mie de ori mai mare faţă de cele obţinute în prezent în Franţa sau în SUA.
Prin acest sistem, denumit de oamenii de ştiintă superlaser , pot fi produse impulsuri luminoase cu o pulsaţie extrem de redusă, cu ajutorul cărora pot fi observate unele fenomene elementare din interiorul moleculelor, precum şi unele procese elementare care se produc la suprafaţa unor corpuri solide sau la nivel biomolecular.
Acest sistem va putea fi utilizat şi ca accelerator de particule, oferind astfel posibilitatea elaborării unor radioterapii mult mai eficiente.