Vintila Mihailescu (n. 23 mai1951) este un psihosociolog si antropolog cultural roman. A fost profesor invitat la universitati din Franta (Lyon, Paul Valery - Montpellier, Provence), Elvetia (Neuchatel), Germania (Humboldt), Ungaria (Pecs), Canada (U.Q.A.M.) etc. Este specializat in etnopsihologie, identitate si etnicitate, studiul comunitatilor. Din 1991 coordoneaza programe de cercetare si proiecte pe probleme rurale coordonate de PHARE si Banca Mondiala, fondand Observatorul Social de pe lânga Universitatea Bucuresti. Din 1993 este profesor universitar la Facultatea de Sociologie si Psihologie a Universitatii Bucuresti, iar din 1997 coordoneaza Scoala Masterala in Antropologie in cadrul Universitatii Bucuresti. Din 2000 este seful Catedrei de Sociologie la Scoala Nationala de Stiinte Politice (SNSPA) unde sustine cursurile de Antropologie si pe cele de Comunitati Sociale. Din februarie 2005 este directorul Muzeului Taranului Roman.
- Ce inseamna sa fii antropolog cultural in Romania? Pune cineva sau mai pune cineva pret pe o asemenea meserie si pe specializarea presupusa?
- Antropologia (mai) este in Romania mai mult o moda decat o profesie: de la spatiu la politica, multi specialisti adauga la preocuparile lor si eticheta de "antropologie a…", ceea ce pare sa sugereze un fel de plus-valoare... Partea buna a lucrurilor este ca aceasta antropologie, importata din Occident o data cu democratia si economia de piata, a servit totusi la deztelenirea gandirii sociale din tara noastra, ajutand astfel la o sincronizare cu abordarile majore ale societatii din spatiul academic international. Cat despre "pus pret", ce sa spun, in Romania nu prea se mai pune pret pe ideea insasi de "specialist"… Dar antropologia incepe, modest, sa aiba pret pentru simplul motiv ca institutii importante pe piata au inceput si la noi sa isi dea seama ca au nevoie de s