Oficiul britanic pentru fraude grave cere urmărirea în Justiţie a gigantului BAE Systems, pentru acuzaţii de dare de mită.
Oficiul împotriva delincvenţei financiare din Marea Britanie, SFO, a anunţat, într-un scurt comunicat, ieri că a cerut aprobarea de la Attorney General (ministrul însărcinat cu consilierea juridică a Guvernului, potrivit AFP), baronesa Patricia Scotland, în vederea urmăririi grupului de armament BAE Systems, pentru fapte de corupţie în străinătate.
AFACEREA FREGATELOR
SFO a precizat că decizia este urmarea anchetei pe care a condus-o în privinţa activităţilor BAE Systems în Africa şi Europa de Est, mai ales în Tanzania, Africa de Sud, Republica Cehă şi România. BAE Systems este suspectat că a dat mită în aceste state pentru a obţine contracte de vânzare de tehnică militară.
În România, grupul BAE Systems este suspectat că ar fi dat mită de aproape 10 milioane de euro, pentru a putea vinde Ministerului Apărării două fregate la mâna a doua, într-un contract de aproximativ 170 de milioane de euro. Grupul britanic de armament, foarte prezent în SUA şi implicat în programe militare importante, ca Eurofighter, de exemplu, a publicat imediat un comunicat în care arăta că face "eforturi considerabile pentru a încerca să rezolve, cu prima ocazie, chestiunile istorice puse de ancheta SFO".
BBC aminteşte că SFO a trebuit să renunţe, în 2007, la o altă anchetă asupra BAE Systems, din motive de securitate naţională, afacerea de corupţie de atunci vizând Arabia Saudită. Dar AFP arată că renunţarea la anchetă a survenit la cererea Attorney General şi mai ales a premierului Tony Blair.
BAE Systems este cel mai mare producător britanic, un nume greu în domeniul echipamentelor militare, fabricând de la diverse kit-uri pentru armată la nave de război şi avioane. Foloseşte 105.000 de angajaţi în î