Firmele de leasing au scos la vanzare cateva zeci de imobile si terenuri recuperate de la clientii care nu si-au mai putut plati ratele, dupa ce in ultimul an s-au concentrat pe revanzarea masinilor si a echipamentelor recuperate, al caror numar a trecut de 10.000 de unitati la nivelul pietei.
Doua companii de leasing, Marfin si TBI, au publicat pe site-urile lor anunturi de vanzare de imobile recuperate care cuprind spatii comerciale, hale industriale si terenuri. Companiile de leasing se confrunta de un an cu un val de recuperari de bunuri de la clientii cu dificultati financiare, care nu mai pot rambursa finantarile contractate. Imobilele si terenurile scoase la vanzare sunt relativ putine in comparatie cu masinile si echipamentele, in conditiile in care finantarile pentru sectorul imobiliar reprezinta doar 20% din totalul pietei de leasing.
De la spatii comerciale la vile si terenuri
"Sunt putine imobile scoase la vanzare de firmele de leasing, pentru ca mai mult bancile au finantat sectorul imobiliar. Perioada de timp in care aceste imobile pot fi vandute depinde de pret. Daca ai avut un avans suficient, ai o pozitie mai confortabila la revanzare", spune Dan Constantinescu, directorul de vanzari al UniCredit Leasing Corporation, cea mai mare companie din piata de leasing. El afirma ca UniCredit nu are imobile recuperate.
In general, clientii companii sunt cei care au luat finantari de la firmele de leasing pentru constructia de imobile sau achizitia de terenuri. Marfin si TBI nu sunt singurele companii care vand imobile recuperate, dar multe firme de leasing nu isi publica pe site-uri ofertele de bunuri returnate de clienti cu dificultati financiare.
Printre cele mai scumpe imobile scoase la vanzare se numara un spatiu comercial din Braila la pretul de 866.000 de euro (toate preturile exclud TVA), un imobil din Ploiesti la pre