Sezonul Nobel debutează luni, cu anunţarea premiului pentru Medicină, şi se va încheia pe 12 octombrie, anunţă AFP. Sursa: AP Photo
Speculaţiile cu privire la marele câştigător al Premiului Nobel pentru Pace sunt în plină desfăşurare, în timp ce comitetul care se ocupă de atribuirea premiilor a decis ca numele candidaţilor să rămână în deplin secret, până la anunţarea câştigătorilor.
Cu câteva zile înaintea decernării premiului Nobel pentru Pace, la Oslo, pe 9 octombrie, comitetul Nobel nu a luat încă o decizie clară cu privire la cei 205 candidaţi, un număr record în acest an.
"Sunt foarte mulţi candidaţi buni", a declarat pentru AFP Geir Lundestad, un secretar influent în cadrul comitetului Nobel, ai cărui cinci membri trebuie să se întâlnească de de două ori în ziua precedentă celei în care este anunţat câştigătorul.
Secret maxim
În absenţa unui favorit, pronosticurile complică şi mai tare situaţia şi fac competiţia şi mai palpitantă. Cu toate acestea, specialiştii sunt de acord că şi de această dată premiul va merge către un candidat "tradiţional". În ultimii ani, acest comitet a lărgit aria de acţiune a candidaţilor, atribuind acest premiu unora provenind din domenii mai puţin clasice, precum protejarea mediului înconjurător sau lupta împotriva încălzirii globale.
"Comitetul Nobel se află supus unei presiuni pentru a reveni la concepţia clasică de pace", a declarat şi Jan Egeland, directorul Institutului Norvegian pentru Afaceri Externe (NUPI) şi fost coordonator al acţiunilor de salvare ale ONU.
Data limită pentru trimitera nominalizărilor a fost 1 februarie, iar printre propuneri au fost şi nume de răsunet la nivel mondial, precum cel al preşedintelui american Barack Obama sau al celui francez, Nicolas Sarkozy, propuşi pentru Premiul Nobel pentru Pace. De pe lista nominal