Vasile Marculet (coordonator)
Dictionarul domnilor Tarii Romanesti si ai Moldovei
Editura Meronia
O stim, si ni se spune zi de zi, traim intr-o lume grabita, cu privirea atintita spre prezent, spre clipa, spre efemer, tot mai putin interesati nu doar de trecut in general, ci si de propriile-i radacini. In asemenea conditii, publicarea unui dictionar consacrat domnilor Tarii Romanesti si ai Moldovei poate sa para un act de-a dreptul temerar. Mai exista insa oameni care nu uita ca, asa cum spunea un mare scriitor, trecutul nu e mort, nu e nici macar trecut. Ca ii purtam, si suportam, vrem nu vrem, pecetea si ca atare nu este deloc lipsit de interes sa-l cunoastem.
Editura Meronia ne-a obisnuit cu o asemenea perspectiva, iar faptul ca enciclopediile si dictionarele cu tematica istorica pe care le publica poarta mereu pe coperta numele altor autori, in cazul de fata un colectiv de 10 persoane (coordonat de Vasile Marculet), arata ca exista mereu oameni incapatanati sa ne ofere propria oglinda. Ne poate fi oglinda un Dictionar al domnilor Tarii Romanesti si ai Moldovei? Dincolo de valoarea lui de instrument de lucru, sintetic informativ, usor de consultat, pentru cei care au nevoie de asemenea instrumente de lucru?
Raspunsul nu are cum sa nu fie afirmativ, caci, chiar si la o simpla rasfoire a dictionarului, realizezi ca el este si o foarte interesanta radiografie a mersului nostru poticnit inainte, a mecanismelor puterii supreme de-a lungul istoriei romanesti, care nu s-au schimbat esential de-a lungul timpului.
Lectura acestui dictionar ne ajuta sa ne nuantam imaginea trecutului si, implicit, exigentele prezentului, situand uneori in tabara "invingatorilor" nu doar pe cei (putini) care s-au remarcat pe campul de lupta, ci si, poate mai ales, pe cei care au stiut, prin eforturi constante, sa invinga obstacolele din calea progresul