Profil: Născut: 4 decembrie 1938, Galaţi Studii: Facultatea de Medicină – Iaşi Profesie: medic Practică medicina de aproape 50 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi ORL-işti din Galaţi. Are chiar o colecţie cu obiectele extrase din gâturile, nasurile şi urechile pacienţilor Doctorul Dumitru Cristea recunoaşte că a ajuns să practice specialitatea ORL printr-o conjunctură care, iniţial, nu l-a făcut din cale afară de fericit. Adept al chirurgiei de fineţe, medicul ar fi optat de la început pentru o specializare migăloasă, precum ginecologia sau chirurgia vasculară, mai ales că a moştenit de la mama sa o mare dexteritate în lucrul cu mâinile. Nu a fost să fie, aşa că a ajuns ORL-ist, ramură a medicinei care consideră că i s-a potrivit ca o mănuşă.
„ORL-ul, ca şi chirurgia, necesită o mare abilitate a mâinilor, precizie, pentru că se lucrează cu microscopul şi trebuie o extraordinară fineţe. Sunt specializări în care dacă nu ai această îndemânare, nu poţi să le faci bine” explică doctorul.
35 de ani a condus secţia ORL
Cea mai mare parte din carieră, Dumitru Cristea şi-a petrecut-o în funcţia de şef al clinicii ORL din cadrul Spitalului de Urgenţă. Lucru deloc uşor, mai ales că a preluat un serviciu în care ajungeau pacienţi cu probleme de sănătate extrem de delicate şi a căror rezolvare urgentă era de multe ori vitală.
La asta s-a adăugat veşnica problemă a dotării cu instrumentar şi echipamente dar şi inerentele deficienţe la capitolul resurse umane.
„ Dacă ar fi numai probleme logistice ar fi bine, dar sunt mult mai multe. Toate celelalte deficienţe care apar în sistem sunt mult mai grave. La ora actuală, dacă un rezident are noroc să dea peste un mentor bun, se formează în cinci ani, dar dacă nu, merge într-un loc de muncă şi nu ştie nimic. Aici e marea problemă ” spune doctorul Cristea.