Investitorii germani admit ca Romania este inca o piata ieftina, dar acum au nevoie de mai mult pentru a aduce bani aici: incredere in economie, infrastructura si oameni care stiu sa puna in practica ceea ce au invatat in scoli, spune Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, care conduce de aproximativ trei ani operatiunile locale ale dezvoltatorului ECE Projektmanagement.
Acum 8-9 ani, in "epoca" profiturilor uriase, argumentul ca piata este ieftina era suficient pentru a atrage in Romania investitorii germani fara adversitate fata de risc. In ultimii cinci ani insa intrarea in NATO si aderarea la UE au marcat o noua etapa in relatiile economice ale Romaniei cu cea mai puternica economie europeana: venirea marilor investitori, care fac intotdeauna planuri pe termen lung pe pietele pe care activeaza.
"Cel mai mare volum de investitii germane in Romania s-a realizat in perioada 2003-2008. Acum, in Romania nu mai este niciun proiect mare de investitii germane in curs de realizare: simplul fapt ca suntem ieftini nu mai este suficient pentru a atrage capital strain", afirma Radu Merica.
Ce lipseste Romaniei pentru a fi din nou pe radarul gigantilor nemti?
"Investitorii germani au nevoie de initiative locale, precum dezvoltarea unor parcuri industriale in Romania sau vizite ale autoritatilor in strainatate, pentru intalniri cu posibili viitori investitori si infrastructura dezvoltata. Trebuie eliminate si barierele birocratice si restructurate taxele si impozitele locale", mai spune presedintele Camerei de Comert Romano-Germane. Merica este directorul general al dezvoltatorului imobiliar ECE Projektmanagement pe Romania. El a lucrat la Tiriac Holding timp de 4 ani inainte de a se alatura germanilor de la ECE.
"Aici un investitor persoana juridica trebuie sa plateasca anual 1,5% din valoarea contabila a imobilul