*Principala frică a investitorilor, care şi-au anulat deja pariurile pe aprecierea leului, este că instabilitatea politică ar putea duce la încălcarea acordului cu FMI şi aruncarea României în haos.
Efectul ruperii coaliţiei guvernamentale asupra leului s-a resimţi puternic şi vineri, leul începând foarte prost şedinţa de tranzacţionare, la un curs de 4,29 lei/euro. Intervenţiile repetate ale BNR, două sau trei până la orele prânzului, după cum susţin dealerii, au mai temperat deprecierea însă nu şi sentimentul negativ din piaţă faţă de leu. BNR a anunţat vineri un curs oficial de 4,2782 lei/euro, cel mai prost pentru leu din ultimele şase luni. Perspectivele sunt în continuare sumbre pentru moneda naţională.
"Toată lumea se uită spre 4,3 lei/euro. BNR a intervenit deja în două-trei valuri, prin câteva bănci locale. A intervenit şi ieri. Mulţi dintre investitori au mizat pe aprecierea leului iar deprecierea de acum i-a prins pe picior greşit. Majoritatea au renunţat la pariurile pe aprecierea leului şi acum mizează, pe sume mici ce e drept, pe un leu mai slab", a declarat pentru Gândul un dealer.
El a precizat că nu scandalul politic propriu-zis a fost cel care a determinat slăbirea leului ci posibilitatea ca instabilitatea politică să poată duce, mai ales înaintea alegerilor prezidenţiale, la încălcarea acordului cu FMI, ceea ce ar arunca România în haos.
În numai două zile leul a pierdut faţă de euro tot ce acumulase în ultimele săptămâni, când BNR a ţinut practic cursul la un nivel mai bun. În ultimele două zile leul a pierdut 1,9% faţă de euro, moneda naţională revenind practic, din nou, la nivelul de dinaintea semnării acordului cu FMI. (V.R.)
*Principala frică a investitorilor, care şi-au anulat deja pariurile pe aprecierea leului, este că instabilitatea politică ar putea duce la încălcarea acordului cu FMI şi aruncarea României în