Peste jumatate dintre copiii nascuti in prezent in tarile bogate vor trai 100 de ani, daca se mentine actualul trend al cresterii sperantei de viata, sustin cercetatori danezi citati de Reuters.
Cresterea numarului de batrani ar putea pune probleme serioase sistemului sanitar si de asigurari sociale, dar cercetatorii sunt relativ optimisti, in conditiile in care datele curente indica faptul ca oamenii nu numai ca vor trai mai mult, dar vor fi si mai sanatosi.
"Varstele inaintate nu sunt privilegiul unor generatii foarte indepartate - varstele inaintate reprezinta, cel mai probabil, destinul majoritatii oamenilor care traiesc astazi in tarile dezvoltate", spune Kaare Christensen, de la Danish Aging Research Center.
Cercetatorii au analizat cazul Germaniei si au concluzionat ca, pana in 2050, populatia tarii va imbatrani substantial si, in paralel, se va reduce.
Acest lucru inseamna ca un numar tot mai mic de oameni care muncesc vor trebui sa sustina povara unui sistem de pensii si de asigurari de sanatate tot mai mare.
Solutii: majorarea varstei de pensionare si reducerea numarului de ore lucrate
Multe guverne din tarile dezvoltate fac deja pasi spre majorarea varstei de pensionare, in incercarea de a limita efectele unei populatii tot mai imbatranite.
O alta solutie este munca part-time: "Daca oamenii de 60 si 70 de ani vor munci mai mult decat in prezent, atunci majoritatea oamenilor ar putea munci mai putine ore pe saptamana", scriu cercetatorii. "Cercetarile preliminare sugereaza ca saptamani de munca mai scurte, alaturi de o varsta de pensionare mai inaintata, vor contribui la o crestere si mai mare a sperantei de viata si a starii de sanatate".
Cercetatorii danezi arata ca speranta de viata a crescut spectaculos - cu peste 30 de ani - in majoritatea tarilor dezvoltate, de-a lungul