Astăzi începe programul anual de înscriere în programul Diversity Visa, prin care maximum 55.000 de persoane, din ţări cu rate mici de imigrare în Statele Unite, vor câştiga, în urma unei loterii computerizate, o viza de reşedinţă permanentă pe teritoriul american. Peste 13 milioane de persoane se înscriu, anual, în acest program, în speranţa că vor putea avea noroc şi vor emigra, alături de familie, în SUA. Dintre câştigători, puţin peste 1.000 sunt români.
Oficial, numărul vizelor este de 50.000, însă sunt selecţionate mai multe persoane, în ideea că pot exista cazuri în care câştigătorii se vor răzgândi. Chiar dacă înscrierile au loc în acest an, viza va fi primită în 2011.
Astfel, conform cifrelor oficiale, în ultimii patru ani peste 3.000 de români au obţinut această viză: pentru DV- 2010 (înscrişi în anul 2008) au fost 674 români selecţionaţi, la DV-2009 au câştigat 757 români, iar la DV-2008 au fost 1.526 de români aleşi. În acest moment, Loteria Vizelor este una dintre alternativele de emigrare în SUA. Pentru ca România să poată scăpa de vize este necesar ca rata refuzului vizelor să scadă de la aproximativ 37%, cât avem în acest moment, la sub 10%.
Criza nu opreşte aventura emigrării
Chiar dacă anul trecut Statele Unite se confruntau cu primele efecte negative ale crizei economice, acest lucru nu i-a descurajat pe cei aflaţi în căutarea “visului american”. Aproximativ 13,6 milioane de persoane au depus, în 2008, formularele pentru Loteria Vizelor şi au ignorat faptul că piaţa muncii din SUA a înregistrat valuri de disponibilizări masive, iar rata şomajului a atins, spre finele anului 6,7%.
Pentru acest an, situaţia nu s-a ameliorat. În luna august americanii au atins valoarea maximă a şomajului din ultimii 26 de ani, 9,7%. Cu toate acestea, valul concedierilor a fost simţitor mai redus,