Preşedintele Traian Băsescu a semnat, astăzi, decretul de reînvestire în funcţie a procurorului general Laura Codruţa Kovesi.
Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a propus pe 23 septembrie reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerea formulată de ministrul de Justiţie a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii. Deşi au fost voci care au sugerat că este necesară formularea unei noi propuneri pentru funcţia de procuror general după ce Kovesi a primit aviz negativ, Predoiu nu a făcut nicio altă nominalizare.
Avizul negativ al secţiei pentru procurori a CSM a fost consecinţa unor declaraţii ale procurorului general cu privire la Consiliu. Un alt motiv a fost acela că nu a venit la multe şedinţe ale instituţiei şi faptul că a atacat cu recursuri toate hotărârile privind drepturile salariale ale procurorilor.
Laura Codruţa Kovesi a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 2 octombrie 2006, prin decret al preşedintelui României, Traian Băsescu.
Procurorul general a vorbit, într-un interviu acordat EVZ, despre „pietrele de moară” ale celor trei ani petrecuţi la şefia Parchetului General.
Potrivit statutului magistraţilor, procurorul general este numit de către preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
Bilanţul primului mandat
Primului procuror general femeie, din istoria post-decembristă a României, s-a remarcat prin cereri de urmărire penală formulate pe numele unor actuali sau fo